Totstandkoming
Het werk van Joop Hollanders is non-figuratief. Het gros van zijn sculpturen is van brons. Ze worden eerst in gips gemodelleerd en vervolgens in brons gegoten. Door het inbranden van zuren worden tijdens het patineren de kleurnuances aangebracht. Ze zijn afgewerkt met een strak, zacht glanzend oppervlak.
Daarnaast zijn er werken in staal gemaakt. Deze plastieken zijn doorgaans van monumentale afmetingen. De kunstenaar maakt meestal eerst een model in gips. Dat model wordt vervolgens vergroot uitgevoerd in cortenstaal.
Tevens zijn er kleinere werken in steen.
De kunstenaar besteedt ook veel aandacht aan de sokkel, waardoor beeld en voetstuk een eenheid vormen.
Joop Hollanders’ werk kenmerkt zich door een spanning, die opgebouwd wordt. Het bestaat uit harmonisch in elkaar overgaande massa’s, die tegelijkertijd één voor één worden benadrukt. Het gaat om de noodzaak van het complementaire; het zwaar-lichte en het rond-scherpe. De vormen zijn net niet symmetrisch, toch geven ze daardoor juist de indruk dat de volumes vanzelfsprekend hun plaats hebben gevonden. Soms raken ze elkaar, maar soms houden ze op kleine afstand van elkaar stil, zodat er engtes tussen blijven, alsof de beelden een moment hun adem inhouden.